Plaatsingsdatum: 10-09-2024

Ontslag tijdens ziekte in proeftijd, weet jij hier alles al vanaf?

Tijdens de proeftijd gelden er bijzondere ontslagregels. Waar de zieke medewerker normaliter ontslagbescherming geniet, ligt dat in een proeftijd anders.

Tijdens de proeftijd mag je als werkgever besluiten om de arbeidsovereenkomst van de zieke medewerker te beëindigen.

Er gelden wel drie aantal belangrijke regels hierbij.

  1. Als werkgever ben je verplicht je te houden aan de wettelijke regels rondom de proeftijd.
  2. De ziekte van de medewerker mag niet de reden van het ontslag
  3. Je houdt je aan de basisregels van goed werkgeverschap.

Regels rondom proeftijd

Als werkgever mag je het de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd alleen beëindigen als de proeftijd geldig is. Een geldige proeftijd voldoet aan alle wettelijke regels, zoals de maximale periode van de proeftijd. De belangrijkste regels zijn:

  • Als de looptijd van de arbeidsovereenkomst zes maanden of minder is, is een proeftijd niet rechtsgeldig;
  • De proeftijd mag maximaal één maand duren bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van meer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar. Hiervan kan alleen bij cao van worden afgeweken;
  • Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of met een looptijd van twee jaar of langer, mag de proeftijd maximaal twee maanden duren;
  • Er mag alleen een proeftijd worden opgenomen in de eerste arbeidsovereenkomst en hiermeee de keten (ketenregeling) tussen u en uw medewerker.

Ziekte, proeftijd en goed werkgeverschap

Als je als werkgever gedurende de proeftijd geen goed werkgeverschap hebt getoond, kan de rechter de beëindiging van de arbeidsovereenkomst als onterecht zien en vernietigen.
Goed werkgeverschap is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:611 BW) en is voor elke werkgever dan ook een verplichtng, vanzelfsprekend ook tijdens de proeftijd.
Wanneer ben je dan een goed werkgever?
Er bestaan vijf basisregels van goed werkgeverschap waaraan jeche als werkgever hoort te houden, al staan deze niet expliciet benoemd in het Burgerlijk Wetboek.
 
1. Het zorgvuldigheidsbeginsel
Het zorgvuldigheidsbeginsel houdt voor jou als werkgever in, dat je netjes met iedere medewerker moet omgaan. Bij grote beslissingen, zoals bij ontslag, heb je als werkgever onderzoeksplicht, moet je luisteren naar en aandacht geven aan de bezwaren van je medewerker, en begrijpen wat voor jouw medewerker het beste is.
 
2. Maak geen misbruik van uw machtspositie
Als goed werkgever maak je naar de medewerker toe geen misbruik van jouw positie als werkgever.
 
3. Motiveer grote beslissingen
Grote beslissingen moet je goed aan je medewerker(s) kunnen uitleggen. Daarmee geef je je medewerker(s) de kans om zich te verdedigen of bezwaar te maken.
 
4. Het vertrouwensbeginsel
Het vertrouwensbeginsel betekent dat je medewerkers op jou als werkgever kunnen vertrouwen. Bij goed werkgeverschap horen verwachtingen die je moet waarmaken, zoals echt doen wat je zegt en belooft.
 
5. Behandel medewerkers gelijk
Als goed werkgever maak je geen onderscheid tussen de medewerkers en behandel je iedereen hetzelfde. Dit is het gelijkheidsbeginsel, bedoeld om discriminatie en willekeur tegen te gaan. 

Vragen? Of behoefte aan advies over de proeftijd, ziekteverzuim en/of beëindiging van de arbeidsovereenkomst?

Neem contact op via het contactformulier of via Whatsapp of e-mail

E-mail: info@TigressHR.nl

Telefoon / WhatsApp: 06-10644814